שאלות נפוצות

התכלת מהי?
התכלת היא צמר צבוע שהשתמשו בו בתקופה העתיקה ועל פי המסורת צבעו היה כחול. התכלת מוזכרת בתורה כמה פעמים בשורה אחת עם הזהב והכסף. מצווה מן התורה לקשור חוטי תכלת בציציות הטלית. כמו כן השתמשו בתכלת בבגדי כהונה ובמקדש.
ממה הופקה התכלת?
בגמרא מוזכר, שמקור התכלת הוא בעל חיים ימי הנקרא ”חלזון”. וכך מתואר החלזון במסכת מנחות ”גופו דומה לים וברייתו דומה לדג ועולה אחת לשבעים שנה”. מקורות הלכתיים, הסטוריים וכימיים, וגם ממצאים ארכאולוגיים מצבעים על חלזון Murex Trunculus , או בעברית “ארגמון קהה קוצים”, כמקור לתכלת.
איך הופקה התכלת?
לחלזון ה”ארגמון” ישנה בלוטה המכילה נוזל ההופך לאחר הוצאתו לחומר “דיברומו-אינדיגו”. כשמכניסים צמר לתמיסה מחוממת של “דיברומו-אינדיגו” נוצר ביניהם קשר כימי. קרני השמש הופכים את “דיברומו-אינדיגו” ל”אינדיגו” וכתוצאה סופית מתקבל צמר צבוע בכחול.
איפה מצויים החלזונות?
חלזונות ה”ארגמון” מצויים בחוף הים התיכון. בישראל העתיקה החלזונות ניצודו על פי רוב בשטחו של שבט זבולון, בצפון-מזרח חוף הים התיכון. חפירות ארכאולוגיות באזור זה גילו שרידי תעשיית הצבע וקונכיות שבורות של ה”ארגמון”. היום, חלזון ה”ארגמון” מוגן בידי החוק הישראלי, לכן חומר הגלם מובא מאזורים אחרים של הים התיכון, כמו ספרד ויוון, בהם חלזונות אלה ניצודים לאכילה.
מי מבצע את הצביעה?
הפקת חומר הגלם נעשית בידי פועלים בהשגחת אגודת ”פתיל תכלת”. הצביעה נעשית על ידי עובדי האגודה במפעל על יד ירושלים בפיקוחו של הרב אליהו טבגר, ממייסדי האגודה, ובהתייעצות עם הפוסקים. הצמר נצבע בכוונה מפורשת לשם מצוות ציצית, כמבואר בהלכה.
כמה חלזונות צריך בשביל לצבוע סט ציצית אחד?
לפי הערכתנו, יש צורך בכשלושים חלזונות לצביעת סט ציצית אחד. המספר עשוי להשתנות בהתאם לעונה, מקום הצידה, טכנולוגיית הפקת חומר הגלם וכדומה. מחקר מדעי של השפעת תנאים אלה על הצביעה יכול, כנראה, לספק מידע יותר מדויק בעתיד.
איך קושרים תכלת בציצית?
ישנן כמה שיטות בנושא קשירת התכלת בציצית. חשוב לזכור ששיטה אחת לא פוסלת ציצית הקשורה על פי שיטה אחרת, פרט לדרישות מינימליות מסוימות. היום ניתן להשיג תכלת הקשורה על פי השיטות של רוב הפוסקים והמנהגים, כולל הגר”א, רמב”ם, “ספר החינוך” וחב”ד. (ראה שיטות הפוסקים בנושא קשירת ציצית עם תכלת.)
למה אני צריך לקשור תכלת בציצית?
לקשור תכלת בציצית זה מצווה מן התורה. מצווה זאת נוהגת בכל מקום ובכל זמן ללא קשר לקיומו של בית המקדש. רק לאחרונה ניתנו לנו האפשרות והזכות להתחיל בחידוש מצוות התכלת – דבר שהיינו מנועים ממנו במשך מאות שנים. האם ניתן לאפשרות זאת להעלם שוב ח”ו?
איך אפשר לדעת אם צבע זה הוא התכלת של התורה?
מקורות הלכתיים, גילוי הערמות של קונכיות ה”ארגמון” במרכזי הצביעה העתיקים בחוף הים התיכון, הראיות מספרות המדעית העתיקה, אבחון כימי – הכל מצביע על נכונות הטענה, שMurex Trunculus הוא מקור התכלת של התורה. בנוסף לכך, המספר ההולך-וגודל של הפוסקים ואנשי ההלכה לובשי התכלת מחזק טענה זו.